Aerial Mapping: Orthofoto

Dit is een voorbeeld van het verwerken van camerabeelden vanuit een drone. Deze foto’s heb ik niet zelf gemaakt, maar zijn als dataset door senseFly beschikbaar gesteld voor leerdoeleinden. Deze dataset omvat 297 foto’s gemaakt op een hoogte van zo’n 160 meter. Dit is een van die foto’s:

In de Exif data zijn ook de GPS-coördinaten geregistreerd. Deze beelden heb ik met OpenDroneMap verwerkt tot een point cloud. Deze bestaat uit 39 miljoen punten, maar is dankzij de webgebaseerde viewer van Potree gewoon in de browser hier te bekijken. Dat kan zelfs op je mobiel!

Behalve tot mesh zijn de resulaten ook verder te verwerken tot een orthofoto:

Dit is een GeoTIFF die direct te gebruiken is in een GIS-applicatie, zoals QGIS. Hiermee heb ik de orthofoto gecombineerd met OpenStreetMap:

Zo zie je dat de foto inderdaad de juiste geografische coördinaten heeft. Desondanks zijn er kleine discrepanties te bespeuren. De hoofdweg rechtsboven bijvoorbeeld sluit niet helemaal naadloos aan bij de overgang tussen de orthofoto en OpenStreetMap:

Daarentegen is de aansluiting linksonder wel correct:

Als je op deze twee detailbeelden naar de spoorweg kijkt, zie je hetzelfde beeld. Het lijkt alsof de orthofoto enigszins geroteerd is. De oorzaak hiervan vraagt nog nader onderzoek.